Lär dig göra broken link building med Majestic SEO

Apr. 19, 2015  |    |  By: Philip Blomsterberg  |  Sökmotoroptimering

Här följer en artikel ursprunligen publicerad hos Majestic SEO.

 


 

Om du jobbar med sökmotoroptimering slår jag i backen på att du då och då känner dig som lite av en parasit. Att sälja in en länk kräver arbete, övertalningsförmåga, och inte sällan ett kohandlande som skulle få även den mest inbitne Borås-knallen att baxna. Mailkorrespondensens högermarginal blir ofta så lång att den når Östersjön, och månader av blod, svett och tårar kan ha förflutit innan något bestämts. Tillhör du kanske skaran som köper länkar, ja då vet du också med dig att detta i det långa loppet oftast blir en alldeles särdeles dyr historia. Även en tämligen novis webmaster vet idag hur mycket en länk är värd varför priserna (i dubbel bemärkelse) också blir därefter.

Som om inte detta var nog har vi dessutom det evinnerliga tjatet och förmanandet om otillåtna länkar. Tjatet vi hört fler gånger än en hela Floridas samling pansjisar utropat “bingo!”, och som intensifieras varenda gång Google gör en update. Det fortfarande många metoder som kan användas om de används med måtta, men man frågar sig iallafall vad som inom sökmotoroptimering fortfarande är tillåtet, och framförallt riskfritt.

Och ja, det finns faktiskt en sådan metod. En metod där du både gör lite nytta och där du högst osannolikt dyker upp på Googles radar. Det jag talar om är broken link building – länkbygge som inte ens de med hatt av klaraste Swarowski-kristall kan ha invändningar emot. Låt mig förklara…

 

[tweet_box design=”box_9″]Länkbygge som inte ens de med hatt av Swarowski-kristall kan ha invändningar emot.[/tweet_box]

 

 

Vad är broken link building?

 

BLB är som en metod där du för att bygga länkar aktivt söker efter sidor som länkar till material som inte längre existerar eller aktivt uppdateras. Du återupplivar därefter materialet och ber sedan den länkande sajten att peka om länken till det du själv framställt.

Sammanfattat gör du som följer:

  • Leta upp sajter relaterade till din egen nisch.
  • Använd ett verktyg för att hitta utåtgående brutna länkar. För att göra det här kan du använda t.ex. Majestic SEO, Ahrefs eller Screaming Frog.
  • Kontakta sajtägaren och uppmärksamma denne om problemet. Föreslå att denne istället länkar till ditt nya, fräscha och uppdaterade material.
  • Rinse and repeat

Med BLB kan du hyfsat enkelt kan få länkar från välrenommerade sidor inom din nisch. Dessutom är det hela inte särskilt svårt utan handlar, som med så mycket annat inom SEO, framförallt om automatisering och produktivitet. Tricket är att hitta sajter vars material, med tanke på dess backlinks, verkligen är värt att återuppliva. Det är som sökmotoroptimering i allmänhet – en massa länk-research, vilket är väldigt intressant, och sedan outreach vilket oftast inte är lika upphetsande.

 

Två enkla metoder för broken link building

 

Det finns många olika verktyg du kan använda när du gör BLB men här kommer jag använda favoriten Majestic SEO.

Det finns huvudsakligen två tillvägagångssätt:

  • Hitta länkresurser på myndighetssidor, universitetssidor eller andra high authority-sajter och kontrollera om några länkar är brutna.
  • Kontrollera länkar till authority-sajter från andra sajter. Gör sedan research och ta reda på om arbetet är mödan värt.

För båda metoder gäller nu att göra en bedömning av inlänkarna och därefter göra en koll av det ursprungliga innehållet.

 

Länkbygg med Broken Link Building

 

Broken Link Building – ett praktiskt exempel

 

Låt oss ponera att jag har en (engelsk) sida som är relaterad till näthat/mobbing och till vilken jag vill skaffa länkar. För att hitta lämpliga sajter använder jag Google och Bing. I det här fallet är jag ute efter webbplatser med anknytning till “bullying”, och använder därför följande uttryck:

bullying intitle: links

Detta listar sidor som är relevanta för sökordet “bullying” och vars title-tag innehåller ordet “links”.

bullying + “useful links” Denna fråga listar alla sidor som är relevanta för “bullying” samt den exakta frasen “useful links”

bullying inurl: links

Detta listar sidor som är relevanta för sökordet “bullying” och vars url innehåller ordet “links”.

bullying sajt: .se, .int, .edu

Detta listar sidor som är relevanta för sökordet bullying och vilka återfinns på sajter med domänändelserna .se/.int/.edu

Frågorna kan förstås varieras i all oändlighet, och var beredd på att få fylla i några sådana här innan du är klar.

 

Google Captcha

 

Majestic Domain Summary Sök efter domänen i Majestic och ta dig sedan till fliken “pages”. Om det finns så många sidor kommer du nu se 5000st (eller fler beroende på abonnemang) som indexerats för domänen i fråga. Det är just den här funktionen som är värdefull eftersom den visar om problem uppstått när sidan skulle nås.Har sajten i fråga en brazillion sidor kan du minska sökdjupet genom att ta dig högre upp i URL-hierarkin. Det vill säga, istället för att söka på hela domänen:http://domain.tld/väljer du att söka för en specifik katalog eller subdomän:http://domain.tld/subfolder1/nisch/*Notera att du i det senare fallet isåfall måste använda alternativet “path” när du söker.
Analys av data i Excel Efter att ha laddat ner datan hittar jag direkt en sida, – en sida som det länkas till men som inte finns. Just i det här fallet har sidan 38 “referring domains” vilket inte alls är så tokigt.
Archive.org Gå nu till archive.org och skriv in url:en. I det här fallet kan vi se att sidan ifråga inte cachats sedan 2013. Klicka på något av de senare datumen.Nu till något av det viktigaste – att se om sidan är värd att återuppliva överhuvudtaget. Visst, sidan har 38 “referring domains” men om den ursprungligen hyste ett inloggningsformulär finns det inte heller mycket att återuppliva.
Bruten Länk Perfekt. Det här är en sida som innehåller kursmaterial och annat för att upplysa folk om mobbning. Precis vad vi letar efter.
Referring domains i Majestic Gå tillbaka till Majestic och fliken “referring domains”. Det här är inte 100% nödvändigt men det är en tidig indikation på huruvida länkarna är något att ha. Hittar du bara skräp – RX-spam, “vuxenrelaterat” material osv, så är det bara att skippa sidan och börja om från början.
Majestic Backlinks Fönster Gå nu till fliken “backlinks”. Var noga med att använda sökläget “url” och kryssa även i “hide deleted links”. Gå nu igenom de länkande sidorna och se om de passar ditt syfte. Om så är fallet – skriv material och kontakta webmastern.

 

Råd om Outreach och Research

 

  • Det är naturligtvis bäst att inrikta sig på material som har många och bra backlinks. Att skriva nytt material enbart för en enda futtig länk är oftast inte värt det. Här handlar det mer om krav, erfarenhet och omdöme för att bedöma vad som värt mödan. Andra faktorer som keyword/nisch/konkurrens spelar såklart även de en avgörande roll. Den där “enda” länken kan ju eventuellt vara värd det om det gäller “mesothelioma” och om länken kommer från whitehouse.gov…
  • Kontakta ägare till sajter vilka verkar uppdateras. Om en webbplats design är urkass, fortfarande visar “copyright 2001″ i footern, innehåller tusentals länkar eller spammats till döds, så är risken att den övergivits och chansen till gensvar liten. Social (media) aktivet, nyhetsuppdateringar, poster i forum osv är emellertid ett tecken på det motsatta.
  • Om länkarna pekar mot en expired, utgången och död, domän kan det vara en bra idé att återuppbygga den. Hur man går tillväga är upp till var och en, men att be den ursprunglige ägaren om tillåtelse kan vara en (mycket) god idé. Visst, du kan bygga upp sidan igen och med helt nytt content, men om du får en massa gratis så är det ju ännu bättre.
  • Här kommer man långt med lite artighet. “Skulle du ha något emot att jag återupplivade din gamla sida x.com?”. När allt kommer omkring finns det en hel del anledningar till att sidor läggs ner. Förlorat intresse, brist på tid, finansiella frågor osv, så faktum är att du kanske t.o.m. gör någon en tjänst. Det finns flera metoder du kan använda för att hitta den ursprunglige ägaren:

Archive.org

Gammal skrapad whois-data

Domaintools whois history

Twitter, Facebook osv

Webmasterforum

  • Tidlöst och informativt innehåll. Evergreen content, är det som fungerar bäst. De flesta webmasters skulle inte lägga två fingrar i kors om sidan behandlade triviala ämnen som Lindsey Lohans senaste bakfylla. Sikta på sådant som verkligen är värt något och där det finns ett uppenbart värde för webmastern att uppdatera länken.
  • Informella mail funkar bäst och om du inte skickar galna mängder outreach så använd inte mallar. Skriv rätt upp och ner, ärligt och med en personlig touch. Huruvida du berättar att du jobbar med sökmotoroptimering lämnar jag åt dig själv att bestämma….
  • Lågkvalitativt innehåll renderar dig aldrig några länkar. Satsa på kvalité och om materialet behöver uppdateras för att vara aktuellt, gör så.

 

Avslutning

 

Att göra BLB kan vara ett perfekt sätt på vilket du skaffar länkar, och dessutom högst relevanta sådana. Tänk dock på att det ofta finns goda skäl till att en sida tagits bort, och att den spammats i sönder är ett. Se till följande när du gör din analys:

Positiva faktorer:

Bra förhållande mellan Trust/Citation Flow.

Hög Topical Trust Flow.

 

Negativa faktorer:

Tonvis av backlinks. Detta indikerar att sidan eventuellt använts för parasit-hosting.

Dåligt förhållande mellan Trust/Citation Flow.

 

Tack och hoppas ni gillade det ni läste. Kommentera gärna om ni har tankar och idéer.

Foto av Eole Wind publicerat under Creative Commons.