Här följer en svensk version av en artikel jag tidigare publicerat hos Ahrefs.com
Innan vi går vidare in på vad evergreen content är, vore det enklast om ger exempel på vad som just inte är evergreen content.
Ett just nu hett nyhetsämne är den ryska aggressionen i Ukraina. Denna kris, som med alla andra som då och då uppstår, har dock ett utgångsdatum. Sex månader från nu skrivs och talas det förmodligen om helt andra saker på nyheterna. Så alla de texter du skrivit om Ukraina, oavsett hur populära och aktuella de var när det begav sig, blir då mindre viktiga. Detta är med andra ord inte evergreen content, för det här är inte content som står sig över tid.
Vad som däremot skulle kunna vara evergreen content vore en redogörelse av Rysslands historia efter Sovjetunionens sammanbrott. Hur har relationerna jämte Ryssland och andra länder sett ut, hur har ekonomin förändrats, och vilka har varit med att styra landet under denna viktiga period? Det här är evergreen content – något som står sig.
Evergreen content – en definition
Evergreen content, som kanske skulle kunna översättas “vintergröna”, antyder att materialet håller sig för evigt färskt och står emot tidens tand. Artiklar av karaktären – “Hur du imponerar på en tjej under första dejten”, “Hur du lär ditt barn att cykla” är exempel på evergreen content. Tiden går men vissa saker förblir desamma, oavsett det handlar om att lära sig cykla, bygga en lådbil eller beskära rosor. Just detta är vad du bör tänka på när du skapar content. Content som kanske inte består av slagkraftiga nyheter eller “sprängstoff”, men som folk kommer söka efter om och om igen.
Evergreen content är innehåll som alltid kommer vara intressant för besökaren, och som kommer sökas efter även i framtiden. Trafiken till den här typen av innehåll upphör aldrig, och dessutom genereras under materialets levnadslängd inlänkar.
För att verkligen förstå de långsiktiga vinster du gör med evergreen content – betänk sparandet i en långsiktig aktieportfölj. Egentligen är det få, iallafall de som likt undertecknad handlat aktivt, vilka för alltid vill ligga positionerade i samma värdepapper. Det är tråkigt och många föredrar att gå ur en position efter att ha landat ett fåtal procent i vinst. Men tjänar daytraders pengar på lång sikt? Oftast inte, och iallafall inte lika mycket som Warren Buffett. Samma sak är det här. Du ser ingen enorm spike i trafiken när materialet publiceras, men å andra sidan finns chansen att leva på samma content under flera år.
Varför det lönar sig med evergreen content
Diagrammet nedan visar ett tänkbart utfall av båda strategierna. En nyhet, en dagslända, får hög trafik under X dagar, för att innan du vet ordet av falla som en sten.
Evergreen vs normalt innehåll – trafikdiagram I det hela finns det naturligtvis också en tid- och arbetsfaktor. Den här typen av content, naturligtvis något beroende av ämne, måste då och då uppdateras, och i helhet krävs mer arbete än för en ”vanlig” artikel. Jämför de båda så genererar dock evergreen överlägset mycket mer trafik, och inte att förglömma – länkar, över tid.
Några siter som till fullo utnyttjar evergreen content är:
- about.com
- answers.com
- bab.la
- ehow.com
- imdb.com
- lifehacker.com
- wikipedia.com
Dessa sajter är populära världen över,och rankar nästan alltid i topp inom sina respektive områden. Det är mer regel än undantag att Wikipedia ligger i topp för en sökfråga. Inom sökmotoroptimering är det något man får leva med för inte sällan är det omöjligt att knipa förstaplatsen när så är fallet.
Omfattas ditt innehåll redan av sajter likt ovannämnda slår du dem lättast genom att vara bättre. Det du siktar efter är att vara en auktoritet inom ditt specifika område, och om alla andra sidor skriver om de “10 bästa sätten att…”, så bör du kanske vidareutveckla detta med att skriva “20 bästa sätten att…” osv.
Här är några uttryck du kan använda i Google för att hitta liknande material:
“1…100 sätt att”
Med detta exempel Google kommer visa förekomster av “sätt att” OCH som har ett tal från 1 till 100 innan denna fras.
Du kan ytterligare närma dig rätt ämne genom att skriva t.ex:
“1…100 sätt att * hemsidan”
Vilket skulle innehålla resultat såsom:
88 sätt att optimera hemsidan
11 sätt att snabba upp hemsidan
8 sätt att gratis marknadsföra hemsidan
Om du vill begränsa dig till en specifik sajt och vilken dessutom har en specifik fras i sidtiteln skriver du som följer:
site:moz.com “1..100 ways to *” intitle:seo
Ovan listar alltså alla sidor som:
- Återfinns på moz.com
- Har ordet “seo” i titeln
- Innehåller en mening som börjar med en siffra från 1-100, och åtföljs av “ways to”
Svenska sökuttryck skulle t.ex. kunna vara:
- “bästa sättet att ” (ex skaffa backlinks)
- “lättaste sätten att ” (ex sökmotoroptimera)
- “10 knep för att ” (ex snabba upp din hemsida)
- “lär dig ” (ex konverteringsoptimering) osv osv
Exempel på evergreen content
Här är några exempel på vad folk alltid kommer söka på i Google:
Bästa sättet att måla om huset 10 knep för att gå ner i vikt
- Lär dig övervinna din flygrädsla
- 100 sätt att spara pengar
- Palmemordet
- Internets historia
- Hur du rengör en förgasare (ja…)
- Recept på sockerkaka
- osv osv
Annat bra innehåll är sidor som följer något. Moz har t.ex en populär artikel om alla Google updates, som uppdateras varenda gång algoritmen förändras. Just detta är ett utmärkt exempel på evergreen content.
Hur man skriver Evergreen content
Håll det enkelt
När du skapar ditt innehåll bör du först och främst inrikta dig på att tillgodose besökarens grundläggande informationsbehov. Håll det enkelt och undvik teknikaliteter, avancerat språk och smådetaljer. Det är först och främst noviser som kommer läsa, de är ju flest, och de som är mer kunniga inom ett område behöver inte leta för att hitta rätt. Håll dig till ämnet och sväva inte ut åt sidorna. Skriv som du skulle göra om du gjorde en sida i Wikipedia.
Länka ihop dina inlägg
Låt säga att du skriver en stor artikel om smoothies. Har du tio olika recept för du sammanlänka dessa med huvudartikeln och sedan till varandra. Nedan ser du något som inom sökmotoroptimering kallar “living url” och “predictive search”.
- exempel.com/smoothies/
- exempel.com/smoothies/banan-smoothies/
- exempel.com/smoothies/apelsin-smoothies/
Ett annat bra sätt är att bygga upp dina url:er efter: Modell /
variant osv:
- thisismywebsite.com/10-tips-iPhone-3/
- thisismywebsite.com/10-tips-iPhone-4/
- thisismywebsite.com/10-tips-iPhone-5/
- thisismywebsite.com/10-tips-iPhone-6/
Tidsperiod, t.ex årtal:
- sökmotoroptimering.se/seo-faktorer-2012/
- sökmotoroptimering.se/seo-faktorer-2013/
- sökmotoroptimering.se/seo-faktorer-2014/
Länka till annat bra innehåll
Ditt material ska vara informativt, och för att skapa en sida med besökaren i första rummet bör du därför också länka till andra relevanta sidor. Välj andra bra sidor ämnet, sidor med hög authority och trust-faktor såsom Wikipedia, eller som i det här fallet när jag länkade till Moz.com. Varför kan du läsa om i min artikel på “sökmotoroptimering – co-occurrence och co-citation”.
Keywords
Att producera Evergreen content är ganska meningslöst om folk inte Googlar efter ditt material. Håll artiklarnas ämne och din nisch i åtanke. Gör en grundlig sökordsanalys och tänk framförallt på att besvara en fråga, dvs. “hur klär man sig på bröllop”, ”vad är seo” osv. Ha frågan i sidtiteln och undvik vitsighet, retorik osv. Det är såklart bättre att formulera frågan “Vem mördade JFK?” än “Vad hände egentligen den där dagen i Dallas?”. De må vara tråkiga men de är lättare att se, förstå och är inte sällan ankare i sig själv, t.ex. dinsite.se/vem-mordade-jfk/
Avslutande ord
Som du kanske märkt är den här artikeln i sig själv ett bra exempel på evergreen content. Hur du skriver den här typen av artiklar, frånsett kanske det tekniska, är mer eller mindre tidlöst och kommer vara aktuellt långt framöver.