Hur du tolkar Google Pagespeed Insights

May. 07, 2015  |    |  By: Philip Blomsterberg  |  Sökmotoroptimering,Tekniskt

Det är nu ganska länge sedan Google deklarerade att hastighet kommer bli en rankningsfaktor. Matt Cutts förklarade hur Google-grundarna ville få webben riktigt snabb, och att den skulle vara ungefär som att bläddra i en tidning.

Besökarna vill ha en snabbare och lättladdad site. Det är användarvänlighet, och om en snabbare sajt är mer användarvänlig, ja då är också hastighet lika med bättre rankning.

 

De huvudsakliga argumenten för att skapa en snabb sajt:

  • Förbättrad sökmotoroptimering. Dels i serpen, dels genom att fortare få nytt material indexerat.
  • Förbättra användarvänligheten/användarupplevelsen.
  • Ökad konvertering. Hastighet är naturligtvis minst lika viktigt inom konverteringsoptimering, särskilt om man jobbar som affiliate där konverteringsprocessen sker i två steg.

Vi ser nu alltfler sajter som verkligen tar krafttag med att förbättra sina laddtider, vilket naturligtvis är välkomnat i vårt nu så mobila samhälle. Frågan är dock om de gör detta på rätt sätt. Används de rätta måtten och metoderna när man utvärderar resultaten?

 

GTMetrix, Google Pagespeed och Pingdom

 

Det finns i huvudsakligen tre verkligt stora mätverktyg. Dessa är GTMetrix, Google Pagespeed Insights och Pingdom, vilka alla mäter och poängsätter en sida från 1-100.

Google Pagespeed Insights är det som oftast används inom sökmotoroptimering och design, inte bara för att det är enkelt att förstå, utan även för att det tros visa vad Google värdesätter.

 

Pagespeed Insights lanserades någon gång 2011, och sedan dess har jag hört följande typ av frågor:

  • Vår konkurrent har 87 i Pagespeed och vi har 79. Hur slår vi denne?
  • Vår konkurrent har 90 i Pagespeed, och även om vår sajt verkar snabbare hamnar vi på 77. Vad beror det här på?

Här ser vi hur de flesta bedrar sig själva genom att tolka resultaten fel. Låt oss ta en titt på Googles egna beskrivning av Pagespeed Insights:

“..analyzes the content of a web page, and then generates suggestions to make that page faster. Reducing page load times can reduce bounce rates and increase conversion rates. It runs a number of diagnostic tests against a web page, and analyzes the page’s performance on a number of ‘rules’ that are known to speed up page load time. The rules are based on general principles of web page performance, including resource caching, data upload and download size, and client-server round-trip times. They examine factors such as web server configuration, JavaScript and CSS code, image file properties, and so on. For each rule, PageSpeed gives a general score, using a simple red-yellow-green grading scheme, then suggests specific techniques for correctly implementing each rule.”

Notera följande passager:

“generate suggestions”

“that are known to speed up”

“then suggests specific”

 

Om Googles förslag

 

De råd som ges av Google är inte nödvändigtvis rätt. Följande bör has i åtanke när du optimerar:

GPI ser huvudsakligen till din sajts kodkvalité när den poängsätts. Får du 75(%) poäng så antyder Google att din sajt kan bli 33 % snabbare. Google ger således enbart förslag.

Det är bekvämt att tänka – “Jag har hög poäng så jag gör allt rätt”. Rekommendationerna ingår i en samling “best practices” och med vilka du ska upptäcka flaskhalsar och varningsflaggor. Faktum är hursomhelst – en hög poäng är inte synonymt med en snabb sida. Jag har sett många långsamma sajter med höga poäng, och jag också sett hur Googles tips faktiskt gör en sida betydligt långsammare (eller mindre snabb).

 

Nackdelar med Google Pagespeed Insights

 

Som verktyg är GPI mer en slägga för kyrkklockor, än ett precisionsinstrument för ett Schweiziskt armbandsur. Låt mig illustrera med några exempel från verkligheten. Här framgår det tydligt hur Googles rekommendationer, om de tolkas fel, är rent ut sagt löjliga:

 

Pagespeed Inights Resultat

 

 

 

Ovanstående rekommenderar dig att optimera en bild för att spara 520bytes, och 520 bytes – det är 0,5kilobyte. Som jämförelse kan vi ta searchenginelands indexsida som väger in på 2,69 megabyte, d.v.s. 2690000 bytes(…).

Vi prioriterar alla olika, men här finns det tveklöst bättre tips att ge en sajtägarem

Ytterligare exempel kan vi se med de andra båda verktygen. Både Pingdom och GTMetrix är fenomenalt bra om de används på rätt sätt, men tolkar du dem fel – ja då har du samma problem som med Google.

 

Pingdom Resultat

 

 

 

Den här sidan har en “Perfection Grade” på 95 men laddar på 60 sekunder.

Här är ett likvärt exempel från GTMetrix:

 

GTMetrix Resultat

 

 

Avslutning

 

Så, är den pagegrade-poäng du får från de här verktygen liktydigt med hastighet? Nej, det är det inte. Det är däremot din sidas laddningstider.

Således kan en hög Pagegrade-poäng betyda att du är på rätt väg, men det är egentligen inte det du ska fokusera på. Ta det hela med en stor nypa salt och koncentrera dig istället på att klocka laddningstider. Fokusera på bra kod och på att få ner antalet serveranrop, för det är de där små tiondels sekunderna som verkligen har någon betydelse.

Läs gärna även min artikel om den snabbaste cache-pluggen för WordPress.

 

Resultat för Sökmotoroptimering.se