Här följer en artikel ursprungligen publicerad hos Ballou.
Enligt annonsnätverket inMobis senaste rapport använder 61 % av världens mobilanvändare dagligen mobilen för att se på TV. I U.S.A. är samma siffra 84 %. Faktum är att de flesta idag antigen enbart använder mobilen eller också delar tiden mellan mobilen och datorn. Den andel som enbart väljer datorn för att använda Internet är numera väldigt liten. Omkring 40 % av Googles sökningar sker via mobila enheter och vid 2018 spås denna siffra ligga på kanske det dubbla.
Så vad betyder detta konkret för dig? Jo, har du inte redan en mobilvänlig hemsida går du redan miste om en stor del av dina kunder och besökare. Att vara mobilvänlig är idag inte längre en valmöjlighet utan något som är absolut tvunget. Oavsett vad som gäller så vet vi dock alla att det på detta återstår mycket att önska. Personligen tyckte jag tills inte för länge sedan att mobil internetanvändning var ganska dödfött. Antigen var sidorna långsamma, hade en dålig design, eller också var man tvungen att istället ladda ner en app för att ta del av sidans innehåll. Inte världens bästa lösning på problemet om ni frågar mig och nog inte heller sällan ett uttryck för hemsideägarnas dåliga samvete. Att anpassa sin hemsida för mobila enheter var ganska svårt men om man skapade ett lite datorprogram, det vill säga en mobil-app, så kunde man iallafall istället hänvisa till denna.
Google sätter nu press
Iallafall, nu ser det ut som om allt det här kommer ändra sig, och det snabbt. Så sent som i februari gick nämligen Google ut med ett viktigt meddelande till alla hemsideägare:
“Starting April 21, we will be expanding our use of mobile-friendliness as a ranking signal. This change will affect mobile searches in all languages worldwide and will have a significant impact in our search results. Consequently, users will find it easier to get relevant, high quality search results that are optimized for their devices.”
I kort betyder detta att sidor som är mobilanpassade får förtur i Googles sökresultat. Om en sökning i Google görs på en mobil enhet hamnar din sida med andra ord längre ner i resultaten om den inte är mobilanpassad. Detta kommer såklart inte som någon överraskning för oss som arbetar med sökmotoroptimering, tecknen har funnits där länge och vi har mest gått och väntat. För Google är det här så viktigt att man nu väljer att sätta hårt mot hårt – anpassa din sida för mobilt användande innan den 21:a april eller riskera att tappa all mobil trafik.
Så för webbdesigners, sökmotoroptimerare och naturligtvis hemsideägare är det nu bråda tider. För, för vissa är den mobila trafiken oerhört viktigt. Är du ägare till Kennets Cykelkällare i Tanumshede kanske det spelar mindre roll, men sysslar du med någon sorts av affärer online är situationen akut.
Vi hinner inte – är det kört nu?
Bråda tider säger du. Vad betyder det och hur vet du att det är så akut?
Sanningen är vi inte kan vara säkra, men att det finns flera anledningar att ta situationen på allvar:
- Google väljer att gå ut med detta två månader i förväg. Uppdateringen är så pass omfattande att man måste ge folk tid att anpassa sig. För många är detta dock en klen tröst – att bygga en mobilvänlig sida blir inte gjort på en dag och ännu mindre nu när alla webbdesigners är upptagna. Iallafall hoppas man nu, genom att vara ute i god tid, kunna undvika den syndaflod av klagomål som uppdateringarna normalt resulterar i. Det finns nämligen få saker som upprör en hemsideägare så mycket som när Google helt plötsligt sänker dem i sökresultaten.
- Google väljer att gå ut framför allt till sökmotoroptimerarna. Visst, nyheten kommuniceras med stor megafon även till de som gör webbdesign som förväntas att vidareförmedla detta till respektive företag. Problemet är att användarvänlighet och estetik ännu så länge setts som mindre viktigt för de senare. Ska vi behöva lägga ut ännu mer pengar på det här, vi har ju redan en hemsida?Sökmotoroptimerarna däremot är de som på rätt sätt kan förklara vad omställningen betyder i rena pengar. Från en designers håll har det hela varit mer av en rekommendation, medan sökmotoroptimeraren ser det hela som “do or die”. Jag, vi sökmotoroptimerare, kan faktiskt sätta mer press genom att direkt peka på vinsten/förlusten i kronor och ören.
Om du inte vet
Okej, men om jag inte ens vet om min hemsida är mobilvänlig?
För att enklast kolla kan du använda någon av följande metoder:
– Använd Google mobilvänlighetstest.
Lägg in din hemsideadress och låt Google analysera den. Säger testet “Härligt. Sidan är mobilvänlig”, ja då är du home safe.
– Använd din mobil eller surfplatta för att hitta din sida i Google. Ser du en liten grå text som säger “Mobilvänlig Sida” så är allt ok.
– Mest naturligt är såklart att du testar med din egna mobila enhet.
Ovan ser du två versioner av min företagssajt. Till vänster ser du hur sidan ser exakt likadan ut som den som visas på en vanlig dator. Allt är litet och smått – du måste zooma för att läsa texten och förmodligen fungerar inte knappar och formulär som de ska. Detta är alltså fel. Till höger ser du däremot en sida med större text, anpassade bilder, stora knappar och menyalternativ. Det här är det du vill ha.
Nästa steg
Så vad gör jag nu? Jag förstår att det här är viktigt men jag hinner kanske inte ordna det här på tre veckor?
Har du för avsikt att skapa en sida så är det ingen fara. Google säger att du åker ner i resultaten, men att du (förmodligen) återgår till dina gamla positioner när sidan är mobilanpassad. Dessutom är det så att Google redan är igång med att samla in data och ranka alla sidor. Det hjälper med andra ord inte att du är färdig kl 23:59 den 20e april – Google har förmodligen tagit ett beslut om din sidas mobilvänlighet många dagar tidigare. Så, jorden går inte under, men det finns all anledning att snabba sig.
Så jag har nu förstått att det här hänger ihop med sökmotoroptimering och sökmotortrafik, men att det framförallt är min webbdesigner som ska lösa problemet. Vad ska jag säga till hen?
Har du en någorlunda kompetent designer så vet denne precis vad som ska göras, och förmodligen kommer en s.k. “responsiv” sajt föreslås. En responsiv sajt är en sida vars innehåll anpassar sig efter den skärm den visas på. På en dator ser allt ut som vanligt, på en surfplatta blir innehållet lite större och lite tydligare, och på en mobil blir det betydligt större och tydligare.
Se dock det hela som att bygga en helt ny sajt för att anpassa något gammalt till mobila enheter är inte sällan problematiskt. Har du en mindre sida så är det med handen på hjärtat inte en så stor grej, vare sig det gäller tid eller pengar.
21:e april 2015 – Mobilegeddon?
Så nu vet du vikten av datumet 21:e april 2015, det datum som av sökmotoroptimerare dubbats ”mobilegeddon”. Din hemsida måste då vara mobilvänlig om du inte ska riskera tappa den trafik du får från mobiler och surfplattor. Men även om det nu känns som du har kniven mot strupen så betänk även fördelarna. Dina besökare behöver en mobilvänlig sida för att kunna ta del av det du har att erbjuda, oavsett om det är information eller försäljning av varor och tjänster.
Sist men inte minst tror jag att det ger mycket goodwill åt dig och ditt företag, för vem har inte använt mobilen bara för att bli förbannad över hur j-vla dåligt designat allt är?