Vad är AMP och vad betyder den för din sökmotoroptimering?

May. 27, 2017  |    |  By: Filip Majetic  |  Sökmotoroptimering,Tekniskt

 
BBC basunerade 2010 ut att över fem miljarder människor runtom i världen regelbundet använde mobiler för att använda sig av och kommunicera över Internet. Senare, under 2017, publicerade sajten Smart Insights data som visade att internetåtkomst via mobiler faktiskt överskuggade åtkomsten via desktop redan 2015, med över tusen miljoner användare.

Budskapet till sökmotorer och webmasters är glasklar. Fler sajter återfinns och används huvudsakligen via mobila enheter såsom smartphones och surfplattor. Dessutom verkar denna trenden inte sakta ned, snarare tvärtom.

Detta är i sig självt inget nytt. Responsiv design för sajter (där sajter laddar mobiloptimerade versioner av sajten på mobila enheter) är redan en etablerad praxis bland webbutvecklare sedan en lång tid tillbaka. Men nu är det en ny sheriff i stan och dennes namn är Google AMP.

Vad är då AMP och vad betyder det för sökmotoroptimering och SEO?

 

Google AMP – Accelerated Media Pages – i ett nötskal

 
Oavsett hur responsiva individuella mobila sajter är så är mobilt webbsurfande oftast en ganska klumpig och oberäknelig upplevelse. Google försöker därför pusha för fler ska anamma deras egna “Accelerated Mobile Pages”-teknologi, eller kort och gott AMP. Istället för att utvecklare ska bygga sina egna, individuella mobilsajter så tillåter alltså Google AMP utvecklare att bygga alternativa versioner av sina sajter som stämmer överens med de nedbantade (och universella) specifikationerna som är standard för Google AMP.

Google AMP kan ses som ett svar från Googles sida på Facebooks Instant Articles, som riktar sig mot publicister för att ge en snabbare och mer lättåtkomlig plattform för nyheter och artiklar.

Premissen bakom Google AMP är simpel. Genom att använda teknologin bakom AMP så kan cachade versioner av AMP-optimerade sajter ladda snabbare och smidigare än någonsin. I själva verket gick Maile Ohye, utvecklare i Google AMP-projektet, ut i samband med State of Search-konferensen i Dallas förra året med att den genomsnittliga laddningstiden för AMP-sajter ligger på runt 1-8 sekunder. Jämför detta med de anmärkningsvärda 22 sekunder – i snitt – det kan ta för sajter som inte är AMP-optimerade – då verkar det inte längre så konstigt varför Google är så ivriga att göra AMP till en ny standard vid utvecklingen av mobilsajter.

 

Vad AMP betyder för webbutvecklare & Sökmotoroptimerare

 
Det verkar som att Googles AMP borde vara en bra sak överlag. Med tanke på att fler och fler användare återfinns och kommer att återfinnas på mobila enheter så borde det väl vara en självklarhet för webbutvecklare att använda sig av Googles AMP-teknologi?

Även om sajtägare är avogt inställda till att ta till sig Google AMP så är det hög tid att svälja eventuella stoltheter och bygga en AMP-version av sin sajt ändå. Anledningen till detta är enkel. Medan AMP inte har någon direkt effekt på sökresultat för närvarande, så spekuleras det vilt och brett om hur AMP-optimerade sajter kommer att få företräde vid sökresultat inom en snar framtid.

 

Vad du behöver veta om Google AMP och SEO

I skrivande stund har Google sagt att AMP-anpassning (eller avsaknaden av det) inte är en direkt faktor för sökmotoroptimering och sökresultat. Det enda problemet är att det finns ett stort men. Detta är för att snabba laddningstider är en rankningsfaktor när det kommer till sökresultat, som alla inom SEO-branschen vet. Dessutom tillkommer faktumet av vad Richard Gingras från Google slog fast i en intervju med onlinemagasinet AdAge i februari 2016:

“If we had two articles that from a signaling perspective scored the same in all other characteristics but for speed, then yes, we will give an emphasis to the one with speed because that is what users find compelling.”

Vad detta innebär i lekmannatermer är att om slutanvändare börjar föredra sidor med AMP över traditionella desktopsajter för att de har snabbare laddningstider, så ter det sig naturligt att AMP-sajterna i fråga får en knuff uppåt i sökresultat. Bättre användarupplevelse är något som Google föredrar. Med detta i åtanke är det nu många SEO-proffs som rekommenderar att man anpassar sig efter den nya AMP-standarden, även om det i värsta fall bara är för att förbereda sig inför eventuella förändringar och bestämmelser från Google i framtiden.
 

Hur svårt är det att implementera Google AMP på din sajt?

 
Google AMP är ett ramverk som består utav tre distinkta element:

AMP HTML:

Om du redan är bekant med typisk programmering i HTML, så borde det vara relativt enkelt att konvertera dina existerande webbsidor till AMP HTML. AMP-användare kommer dock att behöva bekanta sig med ett flertal unika AMP-taggar och -egenskaper, medan de samtidigt behöver jämföra sina webbyggnationer med AMP-projektets lista över essentiella attribut.
 

AMP JS:

Javascript från tredje part är inte tillåten i Google AMP. På grund av detta använder AMP sin egen Javascriptstruktur för att ladda och hantera mobila sidor vilket utvecklare kommer att behöva bli bekväma med så småningom.
 

AMP CDN:

Som en valfri, extra del så kommer Google AMP komplett med en dedikerad CDN, eller Content Delivery Network. Detta system är designat för att tillåta snabbare laddning av cachade AMP-sidor, och för att optimera sidor varhelst det är möjligt.

Det viktigaste att komma ihåg när du implementerar AMP är att efter att du satt upp dina sidor, så behöver du underhålla både din ursprungliga innehållssida samt AMP-versionen av samma sida samtidigt. Det är också viktigt för publicister att förhandsgranska och validera AMP-sidors funktionalitet precis som i fallet med HTML-sidor.

Du kan få en inblick i hur AMP-sidorna fungerar och om de är rätt implementerade i Google Search Console. Kikar du under “Sökfunktionernas utseende > Accelererade mobilsidor” så ser du.
 

Är verkligen Google AMP värt det?

 
Googles AMP-projekt upplever för närvarande en snabb tillväxt. I stora delar är detta tack vare stora onlinejättar såsom eBay, såväl som nyhetssidor och sociala medier-plattformar, som redan anpassat sina sajter med hjälp av AMP. Vad sajtägare och innehållsskapare behöver komma ihåg i detta fallet är att, medan AMP inte direkt påverkar sökmotoroptimerings-arbetet, så kan det vara dumt att inte anpassa sig till teknologin och bli frånsprungen av konkurrenter.

AMP används till mestadels av nyhetsorienterade sajter och innehållsrika sajter. Detta är för att AMP för närvarande inte är jättebra på att erbjuda webbutvecklare alla de verktyg som behövs för att replikera funktionaliteten som behövs för stora boknings- och ehandelsplattformar. AMP-sidor är till största delen statiska och inte huvudsakligen designade för att hantera komplexa interaktioner utförda av sajtanvändare.

Med detta i åtanke så är AMP-sidor inte att föredra för småföretag. Men om ditt företag hanterar något innehållsrikt såsom content marketing eller nyhetsbevakning så är Googles AMP förmodligen något som du ska tänka på att implementera, även om det bara är för att etablera en mobilvänligare sajt före dina konkurrenter.

I slutändan handlar det till syvende och sist ändå om snabbhet och laddningstider – en stor faktor som kan påverka huruvida dina prospektiva besökare stannar kvar på sidan eller går vidare. Om du har en sajt som laddar på en sekund eller färre, så är AMP inte riktigt aktuellt av uppenbara skäl. Dubbelt upp om du inte har en nyhetssajt eller liknande, då AMP gör avkall på vissa essentiella funktioner som kan behövas om du driver en större, komplex sajt inom till exempel ehandel.

Läs mer, både ris och ros, om Google AMP:

Google AMP – What bloggers need to know

Search Engine Journal: How will Google AMP affect SEO?

Google AMP Cache, Optimizations for Slow Networks, and the Need for Speed

Kill Google AMP before it KILLS the web

Moz (Whiteboard Friday): What you need to know about Accelerated Mobile Pages