Sökmotoroptimering och Myter del 1

Jul. 02, 2015  |    |  By: Philip Blomsterberg  |  Sökmotoroptimering

Sökmotoroptimering har för inte så länge sedan gått från att vara konst till en ung vetenskap. Om något är ungt, som i omoget, finns det god grund för missuppfattningar och myter att få fotfäste. SEO är inget undantag för i en värld där informationen (från Google) är knapphändig och där man fram tills idag haft lite faktiskt underlag att luta sig tillbaka emot, så är spekulationerna desto större.

När sökmotoroptimeringen under tidigt 00-tal fick sitt genombrott var den inte speciellt komplicerad. I det här fallet var det mer en fråga om att så gott man kunde automatisera och “kasta skit på väggen” (if it sticks it works). Analytics fanns inte, Webmaster Tools fanns inte, och heller inga riktigt bra länkdatabaser. Det bästa på den tiden var Yahoo Search Explorer där man faktiskt hyfsat väl kunde se vilka backlinks en sajt hade. Märk således – det var svårt att ens själv veta var man fick sina länkar ifrån. Ungefär lika vetenskapligt som att ta på sig fågelmask för att undvika smittas av pesten. Jag som själv var med då har med andra ord upplevt medeltiden, häxjakten och hela skiten.

Allt det här tillsammans med ett ivrigt idisslande av gammal information och naiva floskler (build it and they will come, anyone?) har skapat ett långkok av dryg och ogenomtränglig sörja. Det är inte sällan man tar sig för pannan, drar fingret över näsbenet och tänker “VAR F-N har du hört det här?”. Jag gjorde så häromdagen, och det är därför jag nu skriver detta.

 

Science must begin with myths, and with the criticism of myths.
Karl Popper

 

Låt oss se vad jag anser vara några stora myter inom SEO

 

Sociala signaler påverkar din rankning

 

En seglivad rackare. Förmodligen så seglivad eftersom det någon gång kommer komma ett uttalande om att sociala signaler faktiskt påverkar din rankning. De som ivrigt propagerar för detta kan någon gång få rätt, och faktum är att de under 2010 under en kort tid faktiskt hade det. Matt Cutts gjorde då ett uttalande som, om än i tvetydiga Cuttiska ordalag, faktiskt bekräftade att sociala signaler fanns med i Googles algoritm. Detta togs dock senare tillbaka, sannolikt för att Google+ visat sig vara en sådan monumental flopp.

Till dags dato har jag ännu så länge inte sett en enda undersökning som övertygande visar att sociala signaler fungerar. (Här tänkte jag lägga in några meningar om “correlation does not imply causation men det har ni säkert läst innan…) Här rör det sig i högsta grad om mytspridning, där man ofta får läsa:

Sociala signaler påverkar din position i Serpen!*
(*indirekt eftersom social aktivet kan leda till mer backlinks, högre CTR. dwell time osv)

Faktum är att jag varenda gång jag läst färdigt en dylik artikel känner mig snuvad på konfekten.

 

Blackhat, Svartmössor och Ful-SEO

 

Det här har av någon anledning kommit att bli benämningen på det som står utanför Googles riktlinjer. Låt oss för en gång skull göra klart:

En blackhat är, i egentlig mening, ingen som ägnar sig åt saker som keyword stuffing, bloggkommentarer, använder Xrumer, köper länkar eller refspammar. Blackhat är snarare att jämföra med kriminell aktivitet. Vi talar här om att hacka (cracka) en sajt för att använda denna som host(parasite hosting), injicera länkar genom att utnyttja sårbarheter osv. – inte harmlösa, om än irriterande, saker som bloggkommentarer.

 

Det här är inte detsamma som blackhat SEO.
Det här är inte detsamma som blackhat SEO.

 

Greyhat SEO

 

Allt som är en mörkare nyans av vitt är antigen grått eller svart.

All sökmotoroptimering som inte är helt vit – spektralt mångfärgad, befinner sig här. I det här fallet är det helt rätt att tala om köpta länkar, refspam, linkwheels och vad det nu månde vara. Vi talar här om att “manipulera och överföra Pagerank” som Google brukar säga. De flesta som jobbar med SEO befinner sig frivilligt eller ofrivilligt här, punkt. Vi kommer här egentligen in på det där med… öh… etnisk, estnisk eller etisk sökmotoroptimering eller vad det nu kallas, men det orkar jag inte gå vidare med.

 

Greyhat SEO

 

 

Blackhat SEO funkar inte

 

Om vi nu talar om blackhat så som de flesta brukar benämna den – dvs. den SEO som egentligen är väldigt grå, men kallas för svart, så funkar den absolut. Såklart att många som begagnar sig av dessa metoder fått sig både en och två törnar av Panda och Penguin, men likväl fungerar den. Det är bara det att den, i både det korta men framförallt långa loppet, är väldigt riskfylld.

Många når förträffliga resultat med “blackhat” och om träffar du någon som envist hävdar motsatsen, ja då kan du vara säker på att vederbörande inte har en aning om vad den pratar om. Detta särskilt då det ofta är samma person som använder benämningar som “svart-mössor” och “ful-SEO”.

  • De använder dold text. Det är blackhat. Det har jag läst i en bok (från 2003).
  • De köper länkar, de är blackhat.

Faktum är att de här människorna skrämmer mig mer än sär skrivare (SIC) och den grekiska statens internbokföring…:)

Jag återkommer med uppföljare inom kort. Nu har jag inte ännu aktiverat kommentarer här på bloggen, men använder ni Twitter får ni gärna hurra eller flame:a.